De Duitse Beate Letschert brengt het pedagogische begrip ‘bemoediging’ tot leven en inspireert met haar praktische pedagogiek. Dit voorjaar komt een vertaling uit van haar nieuwste werk, Das übersehene Kind, in het Nederlands: ‘Het kind dat niet gezien wordt’. Op woensdag 17 april staat een Onderwijsavond rondom dit boek gepland in het Rotterdamse Dokhuis. Via verschillende sprekers (o.a. Luc Stevens) en dialogische werkvormen brengen we haar gedachtengoed tot leven.
NIVOZ-oprichter Luc Stevens en collega Rikie van Rijswijk zijn nauw betrokken geweest bij de vertaling van Das übersehene Kind en verzorgen een inleiding over het werk en gedachtengoed van Beate Letschert. Onder leiding van opleider Merlijn Wentzel gaan we vervolgens in groepen uiteen om in verschillende vormen aan het werk te gaan met het concept ‘bemoediging’. Hoe kijk je naar je leerlingen en hun gedrag? Wat zie je misschien over het hoofd? Wat is en vraagt bemoediging, als oriëntatie, en in het dagelijks handelen? We gaan lezen, schrijven, maken en in gesprek en hopen elkaar te bemoedigen. Ook de stem van de leerling, die Beate Letschert nadrukkelijk in haar werk en boek laat klinken, zal op deze avond niet ontbreken.
Beate Letschert-Grabbe is psychologe en pedagoge. Jarenlang was ze werkzaam als lerares en als schoolleidster in Duitsland. Ze promoveerde op een onderzoek naar kansen en belemmeringen bij de samenwerking tussen leraren en ouders in het basisonderwijs. Zij schreef het boek Dennis, de schrik van de school (2008) waarin het pedagogisch principe van bemoediging een belangrijke rol speelt.